<<< Nazaj - seznam<<<
.
>>> Mednarodni festival mladih - Medjugorje >>>
osnovna stran - main page                       

Pravila v skupnosti

Nazaj Začetek Naprej

Boris T.
"Hvala Bogu, da sem našel prav to skupnost! Ko sem prišel sem, nisem bil tako srečen, kot sem sedaj. Vstopil sem, ker drugam nisem več mogel iti. Doma so mi takrat rekli: "Ali greš v skupnost, ali pa ven iz naše hiše!" Skupnost, za katero mnogi pravijo, da je komuna, se zelo razlikuje od drugih komun, ker se sestra Elvira v njej ni nikoli popolnoma posvetila samo problemu mamil. Pravi, da je droga zadnja izmed problemov. Vsaka oseba mora biti sprejeta ne zaradi tega, kar počne, temveč zaradi tega, karje. Mladostnik je pred narkomanom moški ali ženska v iskanju samega sebe in v iskanju motivacij za življenje, ki so lahko v dostojanstvu, upoštevanju, v pogumu, v radosti, v poštenju, v polnem vdihavanju resnice ... Zato se naš odgovor imenuje 'šola življenja'. Tu se posreduje radost, pomoč, služenje in oznanjevanje zastonjske Ijubezni, ki se vedno znova nadaljuje. Naš program tako postane izkusnja življenja, ker izbire in geste postavi v središče človeka, tako da ga pretresejo v vsej polnosti. Vsak človek živi v funkciji Ijubezni in ima potrebo biti Ijubljen. Samo če se počuti Ijubljen, ima mladostnik motiv, da se osvobodi odvisnosti. Sestra Elvira ni imela izkušenj v pomoči mladim. Skupaj so odredili pravila življenja. Najprej so bili fantje in dekleta skupaj. Gledali so televizijo, kadili, brali časopis, vendar so sami dojeli, da ta način ne vodi k uspehu, zato so predlagali, da vse to opustijo.
V naši skupnosti ne uporabljamo zdravil niti nobenih drugih nadomestil za drogo. Abstinenčna kriza se ne zdravi z zdravili. Naše zdravilo je fant, ki je že najmanj nekaj mesecev v skupnosti. On prevzame nase skrb za novega fanta, isto je pri dekletih. Njegova naloga je, da spozna na novo prihajajočega s stilom življenja v skupnosti, daje z njim štiriindvajset ur, da tudi dela namesto njega, ker na začetku nima volje, niti moči za delo. Skupaj z njim trpi in se bori, proti klicu droge in zla, ki je na začetku zelo močan. Za oba je to velika korist. Za varuha, ker se v trpljenju uči imeti rad, za novega fanta pa, ker je morda prvič našel iskrenega prijatelja in nekoga, ki skrbi zanj brez vsakršnega interesa. Skupnost nas uči biti s tistimi, ki smo jih vedno odbijali, s tistimi osnovnimi življenjskimi stvarmi, s katerimi nas nihče ni učil živeti. Za nas je bilo normalno zamenjati užitek za radost. Vedno smo sledili trenutnemu zadovoljstvu, ne vedoč, da se radost rojeva iz trpljenja. To je bilo za nas znamenje slabosti, lomljivosti m podrejenosti. Vendar pa zna razumeti, Ijubiti in pomagati drugemu, ki trpi, samo ta, ki je trpel. Naša pot v skupnosti traja približno tri do štiri leta, sicer pa čas bivanja tukaj ni določen. Življenje v skupnosti je resnično preprosto, toda tudi zelo bogato.
Mnogo je danes takih, ki pravijo, da pomagajo narkomanom, a jih vabijo iz lastnih interesov, na primer: "Pridi, v šestih mesecih se boš pozdravil" ali "Naši psihiatri te bodo pozdravili. Pridi!" Toda sestra Elvira me ni sprejela kot bolnika. Ko sem prišel, nisem bil tako srečen, kot sem sedaj. K nam ne prihajajo psihologi, ne uporabljamo nobenih zdravil. Najlepše, kar moremo doživeti v skupnosti je, da nas Bog zdravi od znotraj. Ko sem prišel sem, sem tehtal petdeset kilogramov. Nisem mogel delati, a me niso poslali v posteljo. Delal sem pac tisto, kar sem zmogel. Čeprav nisem spal, mi niso dali tablet za spanje. Spremljal me je starejši fant, angel varuh, in mi dajal odgovore na vsa mogoča in nemogoča vprašanja Bilje pri meni vse dneve in noči. Počasi sem ga vzljubil, ker je bil resničen prijatelj. Tudi drugi so me spraševali: "Kako si?" V teh vprašanjih sem začutil Ijubezen in ne samo nek obrazec. Če ti je težko, greš vseeno dalje. Kot sem omenil mi tu ne kadimo, nimamo televizije, ne beremo časopisov in ne poslušamo radia zato, ker se raje pogovarjamo. Z dialogom imamo največje probleme. Ne znamo se pogovarjati. Televizija bi nam vzela čas za reševanje osebnih problemov, sploh pa lahko televizija postane beg od resničnosti. Prav zato smo se odločili, da je ne gledamo. Doma se pri kosilu nismo pogovarjali, vsak zase je 'buljil' v televizijo. Nasa skupnost živi od božje previdnosti. Že od vsega zacetka ni iskala nikoli pomoči od države, čeprav bi imela v Italiji kot skupnost za narkomane vso pravico do tega, tako kot vse ostale skupnosti. Vendar mi tega nimamo, imamo pa mnogo, mnogo več. Sestra Elvira vedno pravi: "Če Bog želi mojo skupnost in vse, kar želi, da naredim, mi bo dal za to tudi sredstva in še ostalo, kar
potrebujemo." Od vsega začetka je zaupala. Sprejme samo prostovoljne prispevke; kar nam kdo da, to imamo. Toda na začetku sestn Elviri ni bilo lahko; nihče ni vedel zanjo. Na začetku sploh nobenemu ni lahko. Petnajst dni smo jedli na primer samo špagete, ali kako drugo jed. Ni bilo niti nožev niti vilic, vendar sestra Elvira ni hotela popustiti. Takšnaje še danes. Resničnoje verovala in ravno tako trdno vero ima še dane&. Čim dlje časa živis tu, tem bolj vidiš, da ima prav, in tem bolj veruješ.
Nekoč, ko spet nismo imeli mleka, smo dolgo časa pili čaj. Toda čaj te ne nasiti in težje delaš. Nekega dne pa je stala pred menoj velika skodelica mleka; nisem mogel verjeti. Prišla je namrec skupina avstrijskih romarjev in nam kupila kravo Bili smo presrečni, toda tudi to mleko ni zadosčalo za vse nas. In kaj seje zgodilo? Nekega dne sta dva moža pripeljala v našo hišo kravo. Takratje bilo pri nas posebno veliko smeha. Podarili ste nam jo vi, Slovenci. Hvala. In takih dogodkov je še mnogo. Dobimo tudi cement, železo in druge stvari. Naša skupnost je na glasu kot zelo zahtevna, torej ne išče nečesa, ampak vse. Prej smo vse imeli, pa smo izbrali smrt, zdaj nimamo ničesar, vendar imamo vse. Lahko bi šli v kakšno drugo skupnost, kije mnogo lažja, kjer bi imcli rigarete in časopise, lahko bi gledali televizijo, lahko bi se srecevali s punco, kjer bi lahko spili kozarec piva ali vina. Mnogi so slišali, da pri nas vsega tega ni, vendar so vseeno prišli."


Skupaj - ogledi vseh strani:

eXTReMe Tracker

Zgodbe gostujejo na strežniku: www.stjost.si--