<<< Nazaj - seznam<<<
.
>>> Mednarodni festival mladih - Medjugorje >>>
osnovna stran - main page                       

Ljubezen je čistost življenja

Nazaj Začetek Naprej

Intervju sestre Elvire z dekleti iz skupnosti

Sestra Elvira: "Zakaj moram Ijubiti? Ali je boljše Ijubiti ali biti Ijubljen? Kateri so sadovi Ijubezni? Resnična Ijubezen velikokrat pelje po poti križa. Zakaj?"

Ivana: "Ljubezen je zame potreba. Je neskoncna želja, ki jo imam v srcu. Mislim, da Ijubezen daje življenju smisel. Ljubezen napolni vsakršno praznino v meni, odpodi vsakršno senco, poživi moje srce. Kadar Ijubim, se počutim uresničena, zadovoljena m Ijubljena. Kadar uspem odpreti svoje srce ter odmreti sama sebi za druge, kadar uspem sprejeti in Ijubiti osebe okoli sebe, začutim, da je moje srce napolnjeno z neskončno radostjo. Kadar darujem, sem na koncu sama tista, ki prejemam in prav tako, kadar Ijubim, sem sama Ijubljena. Biti Ijubljena, pomeni zame Ijubiti, kajti v isti meri, kot dajem, prejemam. Ljubezen je zastonjska.Brez Ijubezni ni radosti, ni dobrote, m resnice, ni miru, ni dobrega, ni življenja. Brez Ijubezni ni nič.
Resnična Ijubezen velikokrat potuje po poti bolečine, kajti vse, kar ima resnično vrednost, je potrebno osvojiti. To je zelo težavno osvajanje, vendar se splača. Če nekaj ni osvojeno, nima okusa, tega se ne ceni, se ne spoštuje, doživlja se povrČe nekdo pozna lastne težave, zna ceniti tudi tisto, za kar se je boril in trpel. Vse, kar se z lahkoto prejme, se z šno. lahkoto tudi izgubi, vendarje za resnično Ijubezen in za resnične vrednote potrebno iti po poti trpljenja, po poti križa, kakor nas upopolna Ijubezen, ki je Jezus.

Sestra Elvira: "Če je Gospod vnesel v Ivanino srce te odgovore, to resnico o Ijubezni, je to znamenje, da je razsvetljena o tem, kar mora početi. Ljubezen brez dejanja, brez tega, da se rešiš lenobe, brez tega, da odvržeš mrk obraz, kadar nimaš želje, da se nasmejis, ni resnična Ijubezen. Ljubezen ni občutek, ki se začne in zaključi v tebi. To je še vedno egoizem. Ljubezen te uči oditi izven sebe, torejje zastonjska. Ljubezenje sestavljena iz konkretnosti. Nagrajuje te, ti daje radost, vendar je dostikrat ločena od užitka, od interesa. Ljubezen se začne na eni strani; ni nujno, da se začne na obeh.
Poslušajmo zdaj Sereno, ki je socialna delavka in ima drugačne izkušnje od vaših. Kaj je Ijubezen zanjo?"

Serena: "Zakaj moram Ijubiti? Ljubezen je ena najmočnejših energij, ki daje skupnost stvarem m osebam m jim daje rast. Ljubezen je popolnost, brez Ijubezni si osamljen, Ijubezenje življenje. Vse zlo prihaja iz pomanjkanja Ijubezni. Brez Ijubezni je vse lažno, samo oblika. Ljubezenje preprostost, resnica, svoboda.
Ali je boljše Ijubiti ali biti Ijubljen? Takoj se pomisli, da je boljše biti Ijubljen. Človek se želi počutiti Ijubljenega, vendar je to sebična oblika Ijubezni. Če Ijubim samo, kadar čutim, da me drugi Ijubi, kakšna Ijubezen je to? To je Ijubezen na ukaz. Najlažje se je čutiti Ijubljen. To je pasivnost. Ničesar ti ni treba. Kot ženske, ki so kakor lutke, objekti, da bi prejemale lažno Ijubezen moških. Kateri so sadovi Ijubezni? Ko se daje, se prejema. Ne moreš biti Ijubljen, če ne Ijubiš. Bolje se počutim, kadar dajem, kakor kadar prejemam. Sadovi Ijubezni so: življenje, svoboda, resnica, radost, mir in še več Ijubezni.
Resnična Ijubezen gre po poti bolečine. Zakaj? To je skrivnost darovanega trpljenja, skrivnost invalidov, ki pričujejo o radosti življenja, skrivnost najbolj trdih situacij. Bolečina odpre vest. V bolečini ni več mask. Vse odpadejo in pred svojo dušo si nag. Zahvaljujem se za bolečino in vse preizkušnje, ki mi jih je poslal Bog."

Sestra Elvira: "Kadar nekaj živiš bolj intenzivno, bolj intenzivno tudi razumeš. In kadar nekdo nekaj lazume, tudi trpi. Od tod bolečina. Veliko bolj rastemo v Ijubezni, kadar trpimo, kakor kadar smo zadovoljni. Ko trpiš, znaš bolj Ijubiti, postaneš konkretnejši, bolj uravnotežen, bolj razmišljaš, trpljenje te bolj istoveti z Jezusom. Zgodi se, da bi pred njim vpil, on te razume, ozdravi rano v globini, vendar je bolečina tudi v nesprejemanju s strani drugih Ijudi. Ljubezni ne moreš zahtevati. Če jo zahtevaš postaneš kakor tisti, ki je žejen in ne najde izvira. Izvir, ki pogasi bolečino je Ijubezen na križu. Pred Jezusom je odgovor na vsako bolečino; odgovor, kije tudi polnost ozdravljenja. Drugače pomanjkanje Ijubezni pusti v tebi praznino za celo življenje. In ti ne rasteš, se ne razvijaš v Ijubezen v konkretnem življenju. Ne razvijaš se kakor ženska, hči, nevesta, mati, ker si bila kakor otrok morda odrinjena. Veliko vzrokov je, zaradi katerih smo trpeli, vendar če želimo biti zdravi v duši in srcu, moramo z Jezusom po boleči poti. Le na križu je polnost Ijubezni. Celo življenje beračimo. Beračimo za tem, da bi nas sprejeli, vendar se težko otresemo naše nezrelosti in smo dostikrat razočarani."

Roberta: "Zakaj moram Ijubiti? To ni dolžnost, to je potreba. V mojem srcu je neskončen kapital Ijubezni, ki bijo zmogla podariti drugim, kajti Bog me je ustvaril, hotel in želel zaradi načrta Ijubezni. Kadar Ijubim, odkrijem dar in vrednoto svojega življenja. Čutim potrebo, da Ijubim in da se darujem drugim. Čutim potrebo po Ijubezni. Dajem jo tako, da pomagam drugim. Ne ker moram, ampak ker je to občutek, ki prihaja iz srca. Ali je boljše Ijubiti ali biti Ijubljen? Mislim, da ni razlike, kajti človeško je Ijubiti in biti Ijubljen. V zgodnjem otroštvu sem občutila osamljenost, egoizem in brezbrižnost. Mislila sem, da ne potrebujem nikogar. Danes spoznavam, da mi je manjkala Ijubezen. Nisem vedela, kaj pomeni Ijubiti, ker nisem poznala pomena Ijubezni. Danes se učim Ijubezni od Jezusa. Kadar Ijubim, sem dobra oseba. Znam spoštovati, potrpeti in razumeti Ijudi okrog sebe. Kadar Ijubim, sem resnična, svetla, usmiljena in znam odpuščati žalitve. Kateri so sadovi Ijubezni? Prvi sad je Ijubezen do drugih, to da znaš darovati tisto, kar si, ter se odpovedati samemu sebi. Kadar Ijubim, znam trpeti za druge. Kadar trpim brez vzroka, želim Ijubiti. Kadar se zmotim, moja vest govori in trpim dokler ne odpustim."

Sestra Elvira: "Ko sem poslušala opis tega tipa Ijubezni, se mi je zdelo, da vse to dejansko vidim pred sabo. To sem ji vedno govorila, ko je bila stroga in trda z drugimi dekleti. Na svojem obrazu je imela znamenje ječe, nasilja, nadvlade. Ta nostalgija Ijubezni, ki jo je nosila v srcu, se sedaj uresničuje; torej je mogoče Ijubiti. Roberta je povedala, da je v njej občutek, ki jo sili k Ijubezni. Včasih to ni občutek. Ljubezen se včasih izkaže kakor dejanje volje. Ljubim, ker to hočem. Začetek Ijubezni je, kadar ne obsojam in odpuščam. Želim odpuščati, ker imam tudi sama potrebo po božjem odpuščanju. Štiriindvajset ur na dan živim iz njegovega odpuščanja. Pogosto je Ijubezen dejanje sprave z osebami, ki sem jih vedno zavračal, jih obsojal, in tam se začne izvir nove Ijubezni, ki se spremeni najprej v odpuščanje in potem v potrpežljivost, dobrotljivost, sočutje. V veliko Ijudeh je potrebno vzpostaviti občutek usmiljenja, ki smo ga prejeli od Boga, da ga potem lahko dajemo tudi drugim. Tako se odpuščanje spremeni v Ijubezen, dostikrat ne da bi se tega sploh zavedali. Sadove Ijubezni poznamo. Ljubezen je potrpežljiva, je dobrotljiva, se ne utrudi, ne išče svojega, ni maščevalna, vse odpušča, Ijubezen kakor pravi sveti Pavel nima konca, kajti v raj vstopijo samo tisti, ki so Ijubili. Skozi vrata raja se vstopi samo z vstopnico Ijubezni."

Giuly: "Zakaj moram Ijubiti? Moški in ženska sta bila ustvarjena zato, da bi Ijubila in bila Ijubljena. Kjer ni Ijubezni, je mrak, žalost in smrt. Ljubezen je čistost srca, čistost misli, čistost življenja. Da bi bila srečna, moram Ijubiti, odpreti srce in opustiti egoizem, pomagati drugim in se jim dati, ker je moje srce ustvarjeno za Ijubezen in ni radostno, dokler ne Ijubi.
Ali je boljše Ijubiti ali biti Ijubljen? Imam potrebo, da se počutim dobro, sprejeto, vendar me bolj osreči, kadar Ijubim. Zavedam se, da je Ijubezen dejanje, ki izhaja iz srca, včasih tudi iz volje, ne da bi v zameno pričakovala karkoli. Kateri so sadovi iJubezni? Sadovi Ijubezni so mir, dobrotljivost, radost, odpuščanje. Kadar Ijubim se uresničujem in prav tako se uresničuje zamisel Boga."

Sestra Elvira: "Izvzela sem misel Giuly: Ijubezenje čistost življenja. Vsi se počutimo umazane, vsi želimo deviško čistost. To je kakor svetel kristal, ki ga lahko vidi vsak. Vsi imamo željo po čistosti. Ljubezen je čistost življenja. Ljubezen nam ponovno podeli deviškost, čistost. Vsi vemo, kaj je fizična deviškost. To je materialna resničnost. Obstaja tudi deviškost, ponovno osvojena v naši Ijubezni, kar je mnogo več, kar je mnogo bolj resnično.
Kadar razmišljamo o čistosti lahko mislimo o skupini angelov, ki so čisti. Angeli brez Ijubezni so bili vrženi v pekel. Tisti, ki niso Ijubili, so na dnu pekla. Ponos, neljubezen, samozadostnost, nas umažejo mnogo bolj, kakor prostitutka v postelji. To nam potrdi Jezus, ko govori o Ijubezni. Ljubezen je resnična rešitev nekaterih problemov, ozdravljenje vsakršne rane, osvoboditev iz katere koliječe, vključno s prostitucijo. Čistost življenjaje Ijubezen, ki jo Jezus pokaže Mariji Magdaleni. Ona vstopi v hišo, v katero je Jezusa povabil farizej Simon, ki je bil ves vnet za dobro, bil je bogat, pošten, zvest svoji ženi. Marija Magdalena vstopi prestrašena, sramežljiva, v strahu, da bi jo vrgli ven in taka se približa Jezusu. Takrat Simon pomisli: "Če bi Jezus vedel, kakšna ženska je ta tukaj, on, ki pravi, da je prerok ... Kako ne ve, da je ta ženska prostitutka?" In Jezus, ki vidi naše misli, pravi: "Simon, nekaj ti imam povedati." Jezusje vedel, dajoje Simon v sebi obsodil. Potem mu je rekel: "Stopil sem v tvojo hišo in nisi mi dal niti nekaj kapljic vode, da bi si umil roke, ta ženska pa ne neha jokati nad mojimi nogami in jih umiva s solzami." Žena pred Jezusovimi nogami ni videla ničesar več, samo svoje grehe, svojo umazanijo. Tudi jaz sem videla jokati nekatere izmed vas, ki so se spominjale lastne preteklosti, ki jo je potrebno izničiti. Marija Magdalena je zajokala, ker je začutila, da se ji topi srce, da se osvobaja v svoji notranjosti. Začutila je novo energijo. Jezus je rekel Simonu: "Veliko ji je odpuščeno, ker je veliko Ijubila." Torej resnična deviškost pripada tistim, ki jočejo nad lastnimi grehi, ki sprejemajo ponižnost. Velikokrat se počutite ranjene. Ker ste v preteklosti trpele ponižanje in bolečino, vendar je to preteklost, del vazgodb. Niste se rodile kot narkomanke, prostitutke, egoisti. V notranjosti ženske je moč, ki je nihče ne more ugasniti in ših jo morate odkriti, preden boste zapustile komuno. Odkrile jo boste, če prejmete Jezusa, njegovo odpuščanje, če se boste osvobodile strahu, da bi mu pogledale v oči. On je novi človek. Jezus je zaljubljen v lepoto ženske. V evangeliju je Jezus zaljubljen v notranjo lepoto. Lete ne odkrije v devici, v neki kraljici, temveč v prostitutki. In srečna sem zaradi tega, kajti prostitutke smo po malem vse. Kaj pomeni beseda prostitucija? Izbrati stvar, ki mi daje več radosti, več zadovoljstva kot Jezus. To je že prostitucija. Danes so mi podarili nov avto. Če bi Ijubila avto bolj kakor Tebe, sem že prostitutka. Zakaj? Zato, ker je na prvem mestu življenje, na prvem mestu je človeška oseba. Zelo sem srečna, ker je Jezus izbral Marijo Magdaleno kot prvo žensko, ki je ponesla sporočilo velike noči moškemu. Njo je izbral tudi zato, ker ga je iskala. Iskala je Jezusa, ker je bil grob prazen. Gledal jo je in rekel: "Marija!" In razumela je, da je on. Kadar Jezus pokliče po imenu, iz nas ponovno ustvarja device. Začutimo se poklicane po imenu od njega. On ne more biti nasilen, če ga iščemo s solzami ali radostjo. Ne iščimo vbogajme od Ijudi, sočutja zaradi tega in onega. To bi bila popolna zmota. Iskati moramo njega in Jezus nas bo poklical po imenu, tedaj ne bomo imele strahu zaradi naših grehov. Gledale ga bomo v obraz, ne da bi se skrivale, kajti v naši notranjosti bo tekel potok žive vode, ki je Ijubezen."


Skupaj - ogledi vseh strani:

eXTReMe Tracker

Zgodbe gostujejo na strežniku: www.stjost.si--